Öncesi-Sonrası Fotoğraf Paylaşım Kuralları

Klinikler öncesi-sonrası fotoğraf paylaşabilir mi? Açık rıza, aynı çekim koşulları, tarih, zorunlu uyarı cümlesi ve sponsor yasağı, 2025 yönetmeliğine göre.

Uzman incelemesi: Aydın Demir Güncellendi:

Klinikler ve hekimler öncesi-sonrası fotoğraf paylaşabilir, ancak yalnızca belirli şartlarla. 12 Kasım 2025 tarihli Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik'in (Resmî Gazete sayı 33075) 7. maddesine göre hastanın yazılı veya elektronik açık rızası alınmalı, iki görsel aynı ortam ve teknik koşullarda çekilip tarihlendirilmeli, görsellerde sonradan düzeltme yapılmamalı ve paylaşım yorum, beğeni ve yeniden paylaşıma kapatılmalıdır. Yurt içi paylaşımlar sponsorlu yayınlanamaz ve zorunlu uyarı cümlesini içermelidir.

Öncesi-Sonrası Fotoğraf Paylaşmak Yasak mı?

Hayır, tamamen yasak değildir. Yönetmelik sağlık hizmet sunumunda reklamı yasaklar (Madde 5), ancak sağlık meslek mensuplarının ve sağlık tesislerinin, sağlığı koruyucu ve geliştirici nitelikteki görsel içerikleri 7. maddedeki ilke ve esaslara uyarak kullanmasına izin verir. Öncesi-sonrası görseller de bu maddeye tabidir. Şartlardan biri bile eksikse paylaşım yönetmeliğe aykırı olur.

Paylaşım İçin 8 Zorunlu Şart

  1. Açık rıza: Hastanın, küçük veya kısıtlı ise veli ya da vasisinin açık rızası alınır. Rıza, yönetmeliğin Ek-1'indeki Görsel İçerik Kaydetme ve İşleme Onam Formu ile yazılı veya elektronik olarak alınabilir (Madde 7/1-b).
  2. Önceden görme ve geri çekme hakkı: Hasta, paylaşılacak görseli önceden görme hakkına sahiptir ve iznini herhangi bir şarta bağlı olmadan her zaman geri çekebilir; geri çekme talebi derhal işleme alınır (Madde 7/1-c).
  3. Karşılıksız izin: İzin karşılığında hastaya ödeme, indirim veya hediye verilemez. İzin vermeyen hastaya, tanı, tedavi ve ücrette hiçbir değişiklik olmayacağı güvencesi verilir (Madde 7/1-ç ve 7/1-d).
  4. Aynı koşullarda ve tarihli çekim: Öncesi ve sonrası görseller aynı ortam ve teknik şartlarda çekilir; işlem tarihi ve görselin çekildiği tarih belirtilir (Madde 7/1-f).
  5. Düzeltmesiz görsel: Ortam ve teknik gerçeğe aykırı olamaz, yanıltıcı makyaj kullanılamaz, görsel üzerinde sonradan teknolojik değişiklik veya düzeltme yapılamaz (Madde 7/1-e).
  6. Kaynak beyanı: Görselin ilgili hekime ve gerçek hastaya ait olup olmadığı, alıntı ise kaynağı belirtilir (Madde 7/1-g).
  7. Etkileşimlere kapalı ve sponsorsuz yayın: Paylaşım yorum, beğeni ve yeniden paylaşıma kapatılır (Madde 7/1-ğ); görsel sponsorlu olarak veya ücret ödenerek yayınlatılamaz (Madde 7/1-j).
  8. Zorunlu uyarı cümlesi: Yurt içi paylaşımlarda kolay okunur şekilde şu ifade yer alır: "Her cerrahi veya girişimsel işlemde sonuçlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. İşlem öncesinde hekiminizden detaylı görüş almanız önerilir." (Madde 7/1-k)

Kesinlikle Paylaşılamayanlar

  • Tıbbi müdahale, girişim veya ameliyat sırasındaki hasta görüntüleri (Madde 7/1-h).
  • Genel ahlaka aykırı şekilde vücudun mahrem bölgelerine ait görüntüler; yapılan işlemle ve işlem bölgesiyle ilgisi olmayan görüntü ve ifadeler (Madde 7/1-ı).
  • Hasta veya yakınlarının teşekkür ve memnuniyet ifadeleri üzerinden reklam niteliğinde görsel paylaşım (Madde 7/1-ğ ve 5/1-e).
  • Hekimi veya kliniği tanıtım sınırını aşacak şekilde öne çıkaran, yanıltıcı ya da toplumu endişeye sevk eden görüntü ve ifadeler (Madde 7/1-a).

Yurt İçi ve Sağlık Turizmi Paylaşımlarının Farkı

KonuYurt içi paylaşımSağlık turizmi (yurt dışına yönelik)
Kimler paylaşabilirSağlık tesisi ve sağlık meslek mensubu, Madde 7 şartlarıylaUluslararası sağlık turizmi yetki belgesi olan sağlık tesisleri
Sponsorlu yayınYasak (Madde 7/1-j)Yurt dışına yönelik ayrı hesapta, Türkçe dışındaki dillerde, yurt içi ve otomatik hedefleme kapatılarak yapılabilir (Madde 8/1-d)
Hasta hikâyesi ve yorumlarıReklam niteliğinde kullanılamaz (Madde 5/1-e)Açık rıza belgelenerek yer verilebilir (Madde 8/1-ç)
Uyarı cümlesiZorunlu (Madde 7/1-k)Madde 7/1-k yurt içi faaliyetler için yazılmıştır; Madde 8/4 uyarınca diğer hükümler geçerlidir
Diğer şartlarMadde 7'nin tamamıMadde 8 şartları; kapsamadığı konularda yönetmeliğin diğer hükümleri (Madde 8/4)

Paylaşımdan Önce Kontrol Listesi

  • Ek-1 onam formu imzalandı ve arşivlendi mi?
  • Hasta görseli paylaşımdan önce gördü mü?
  • İki görsel aynı ışık, açı ve ortamda mı çekildi; tarihleri görselin üzerinde veya açıklamada yazıyor mu?
  • Görselde filtre, rötuş veya düzeltme yok mu?
  • Görselin hangi hekime ve gerçek hastaya ait olduğu belirtildi mi?
  • Yorum, beğeni ve yeniden paylaşım kapatıldı mı?
  • Paylaşım sponsorlu değil mi?
  • Zorunlu uyarı cümlesi okunur büyüklükte mi?

Yönetmeliğe aykırı paylaşımlarda sağlık tesisleri için yönetmeliğin Ek-2'sindeki Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri İdari Yaptırım Formu'nda belirtilen yaptırımlar uygulanır (Madde 12). Yönetmeliğin genel çerçevesini yeni sağlık reklam yönetmeliği yazımızda, reklam yapılamayan dönemde hasta kazanım yollarını reklam kısıtlıyken hasta kazanımı yazımızda anlattık.

Sıkça Sorulan Sorular

Klinikler öncesi-sonrası fotoğraf paylaşabilir mi?

Evet. Hastanın açık rızası alınmışsa, görseller aynı koşullarda çekilip tarihlendirilmişse, düzeltme yapılmamışsa, paylaşım etkileşimlere kapatılmış ve sponsorsuz ise ve yurt içinde zorunlu uyarı cümlesi kullanılmışsa paylaşılabilir (Madde 7).

Öncesi-sonrası fotoğraf için hangi onam formu kullanılır?

Yönetmeliğin Ek-1'inde yer alan Görsel İçerik Kaydetme ve İşleme Onam Formu. Rıza yazılı veya elektronik ortamda alınabilir; hasta iznini istediği zaman geri çekebilir.

Öncesi-sonrası fotoğraflara filtre veya rötuş yapılabilir mi?

Hayır. Görseller yanıltıcı makyaj olmadan çekilmeli; üzerinde sonradan teknolojik değişiklik veya düzeltme yapılamaz (Madde 7/1-e).

Öncesi-sonrası paylaşımı reklamla öne çıkarılabilir mi?

Yurt içinde hayır; görsel içerikler sponsorlu olarak veya ücret ödenerek yayınlatılamaz (Madde 7/1-j). Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi olan sağlık tesisleri, yurt dışına yönelik ayrı hesaplarda ve Türkçe dışındaki dillerde sponsorlu görsel yayınlayabilir (Madde 8/1-d).

Paylaşımda hangi uyarı cümlesi zorunludur?

Yurt içi paylaşımlarda: "Her cerrahi veya girişimsel işlemde sonuçlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. İşlem öncesinde hekiminizden detaylı görüş almanız önerilir." Bu ifade kolay okunur görünürlükte olmalıdır (Madde 7/1-k).

Bu yazı 12 Kasım 2025 tarihli yönetmeliğin Resmî Gazete metnine dayanır ve bilgilendirme amaçlıdır; hukuki görüş yerine geçmez.

ProjeMED · Sağlık Sektörü Reklam Ajansı

Kliniğiniz için hasta kazandıran sistemi uçtan uca kuruyoruz

11 yılı aşkın süredir sağlık markalarıyla çalışıyoruz. Reklamdan CRM'e, hasta kazandıran sistemin tamamını tek çatı altında kuruyoruz.

Kliniğiniz için ücretsiz durum analizi alın

48 saat içinde dönüş
KVKK uyumlu
11+ Yıl Deneyim
250+ Sağlık Markası
Google Müşteri Yorumları
Google Partner Sertifikalı
Meta Partner İş Ortağı
Biruni Hastanesi Türk Hava Yolları AvrupaDiş Dent Group Okan Üniversitesi Kolan Hastanesi Orion Surgery Center Üsküdar Üniversitesi Endometriozis Derneği Prof. Dr. Taner Usta Medicalpark Florya Op. Dr. Bora Özel Biruni Hastanesi Türk Hava Yolları AvrupaDiş Dent Group Okan Üniversitesi Kolan Hastanesi Orion Surgery Center Üsküdar Üniversitesi Endometriozis Derneği Prof. Dr. Taner Usta Medicalpark Florya Op. Dr. Bora Özel
İletişim

BİR SONRAKİ ADIMA
HAZIR MISIN?

SOSYAL MEDYA
SERTİFİKALAR & ORTAKLIKLAR
Google Partner
Meta Business Partner
Teknopark Firması
ISO 27001 Sertifikalı

Her şey bir konuşmayla başlar.
Sonra bir analiz. Ardından Projemed Çözümleri.

HİZMETLER
WhatsApp ile iletişime geç
Copyright © 2026 ProjeMED – Tüm Hakları Gizlidir